راسته بازاری از عهد صفویه که نه فقط “کهنه” به نظر میرسد، که به نام “کهنه بازار” نیز شناخته میشود. با در و دیوارها، سقفها، سیم و کابلهایی که سالهاست هیچ دستی برای به روز شدن به سمتشان دراز نشده. پوستههای قطور روی سقفها، سوختگیها، قفل درهای چوبی حجرهها و دالانها همه و همه گویای نبودن رونقی در این بازار در دهههای اخیر است و البته به نظر میرسد پیرمردهای خستهی بازاری هم چندان تمایلی برای تغییر و تحول نداشته و انگار دوست دارند در همان سالها ى دور باقی بمانند.
اینجا تکه ای از تاریخ قم است با کاروانسرا، بادگیرهای بلند، تیمچههای قدیمی، طاقهای مورب، مساجد و منارهها، که نفسهای آخر را میکشد. در این بازار کارگاههای چوببری، حلوا و اردهسازى، رنگرزی، زغالسازی، سراجی و … به همان شیوهی سنتی گذشته به حیات کم رونق خود ادامه میدهند.
هرچند تردد گاه به گاه موتور و وانت موجب اذیت و آزار بازار است اما اگر همین اندک تردد مردم نبود، چند مشتری گذری را هم از دست میداد. بازار خسته، بازاریها خستهتر و مردمی که به خرید جنسهای چینی رغبت بیشتری نشان میدهند. شاید با پایان گرفتن عمر پیرمردهای این بازار، عمر بازار هم تمام شده و این نشانههای تمامقد تاریخ شهر قم برای همیشه خاموش شود.
.اگر گذرتان به اين شهر افتاد، پرسهی نیم روزی در بافت قدیمی قم با این مسیر پیشنهاد مى شود:
با بازدید از مقابر گنبد سبز شروع کنید، چهل اختران، شاه حمزه، کهنه بازار، پامنار، مدرسه جانیخان، مسجد جامع، بازار نو، حمام حاجعسگر خان، تیمچه بزرگ، رستوران و خانه یزدانپناه نهار بخورید و ادامهی پیاده گردی با مسجد امام حسن، قبرستان شیخان، موزه حرم، حرم فاطمه معصومه، آرامگاه شاهعباس دوم، مستوفیالممالک، پروین اعتصامی، مسجد اعظم، بازدید پیرامونی از مدرسه فیضیه و از قم با ذهنیتی تازه خداحافظی کنید.
آذر ٩٨
1 دیدگاه
عسگری
متاسفانه تصویر عموم از قم جالب نیست، انتشار چنین گزارشاتی برای اصلاح افکار عمومی بسیار خوب است.